Žhavé téma: Výživa

Jaro začíná již v půlce února

Podle běžného kalendáře sice ještě máme zimu, ale biologické jaro začíná v těchto dnech. Letošní obzvlášť mírná zima odešla rychle a tak je jaro ve vzduchu doslova cítit. Dny se znatelně prodlužují a ptáci vesele zpívají. Příjemné vlahé počasí nás...
Číst článek

Bílá vs. celozrnná mouka

Že bílá mouka škodí lidskému zdraví je mezi zastánci zdravé výživy všeobecně známý fakt. Proč tomu tak ale je? Vždyť bílá pšeničná mouka patří do našeho jídelníčku po celé generace… Problém totiž není v bílé mouce jako takové, nýbrž ve způsobu...
Číst článek

Jsou GMO potraviny bezpečné?

Pod zkratkou GMO či dlouze geneticky modifikovaným organismem si můžeme představit jakýkoliv živý organismus, nejčastěji rostlinu, jehož dědičná informace byla pozměněna vnesením genu cizího odlišného organismu. Při genetické modifikaci se ve...
Číst článek

Rostlinný nápoj

Když se vzdáte kravského, kozího nebo ovčího mléka, ať už z důvodu veganství, kvůli alergii na laktózu nebo je za tím něco jiného, pravděpodobně vás osloví různé rostlinné nápoje. Představují hodnotnou alternativu klasického mléka. Nejčastěji se...
Číst článek

Vánoční pečení: Jaké zvolit tuky?

Rok se s rokem sešel a naše kuchyně už brzy provoní vanilka, skořice nebo oříšky. Vánoční cukroví si můžete vychutnat bez obav o své zdraví, stačí tradiční suroviny vyměnit za zdravější variantu. Bílou mouku nahraďte celozrnnou, místo cukru...
Číst článek

Proč tropické ovoce raději vynechat?

Supermarkety přetékají nabídkou, exotické ovoce je snadno dostupné, a tak do nákupního košíku můžeme vyskládat ananas, pomeranče, mandarinky, grepy, banány. Jenže zima není pro konzumaci tropického ovoce úplně ideální. Proč je vhodnější rozkrojit...
Číst článek

Jak nahradit živočišné tuky rostlinnými?

Říká se, že nic v životě není nenahraditelné. A platí to i v případě živočišných tuků. V jídelníčku je můžeme snadno nahradit tuky rostlinného původu. Jak zdravěji vařit a péct? Čím nahradit máslo, jogurt nebo parmezán? Vegetariáni a vegani dříve...
Číst článek

Kupovaný chléb bez přísad

Znáte to - někdy rychle zavolá nečekaný host, že je na cestě k vám, nebo dojde chleba na svačinu. Proto je dobré vědět, po čem v obchodě sáhnout - zvlášť, když potřebujete nakoupit šup šup. V Kauflandu jsem objevila - Kulatý sedlácký chléb -...
Číst článek

Jaro začíná již v půlce února

Podle běžného kalendáře sice ještě máme zimu, ale biologické jaro začíná v těchto dnech. Letošní obzvlášť mírná zima odešla rychle a tak je jaro ve...

Bílá vs. celozrnná mouka

Že bílá mouka škodí lidskému zdraví je mezi zastánci zdravé výživy všeobecně známý fakt. Proč tomu tak ale je? Vždyť bílá pšeničná mouka patří do...

Jsou GMO potraviny bezpečné?

Pod zkratkou GMO či dlouze geneticky modifikovaným organismem si můžeme představit jakýkoliv živý organismus, nejčastěji rostlinu, jehož dědičná...

Rostlinný nápoj

Když se vzdáte kravského, kozího nebo ovčího mléka, ať už z důvodu veganství, kvůli alergii na laktózu nebo je za tím něco jiného, pravděpodobně vás...

Kupovaný chléb bez přísad

Znáte to - někdy rychle zavolá nečekaný host, že je na cestě k vám, nebo dojde chleba na svačinu. Proto je dobré vědět, po čem v obchodě sáhnout -...

O autorce:

Jmenuji se Lída Skořepová.

Jsem 23 let vegetariánka, posledních 6 let veganka.

K vegetariánství mě přivedla jóga a k veganství narození první dcery.

Všechno co píšu, učím a předávám dál, osobně žiju a mám vyzkoušené na sobě a vlastní rodině.