Proč je vegetariánská strava vhodná při léčbě diabetu?

Kategorie článku: Výživa
Datum publikování: 16. 4. 2022

Na 14. listopadu připadá Světový den diabetu. Cukrovka není ojedinělou nemocí. Když se rozhlédnete ve svém okolí, najdete možná hned několik lidí, kteří diabetem trpí. Důležitou součástí léčby cukrovky je strava. Nejnovější poznatky přitom ukazují, že vegetariánský jídelníček lidem s diabetem prospívá.

Vegetariánská strava, která je odlehčená od živočišných bílkovin a tuků, bohatá na zeleninu, vlákninu, hodnotné rostlinné tuky, luštěniny a celozrnné pečivo, prospívá našemu zdraví. Kvalitně poskládaný jídelníček, který obsahuje minimum cholesterolu, naše tělo ozdravuje a funguje jako prevence řady civilizačních chorob, cukrovku nevyjímaje. Důležité je omezit samozřejmě i konzumaci cukrovinek, slazených limonád, průmyslově upravených potravin, rafinovaného cukru a potravin s obsahem přídatných látek (éčka, konzervanty, barviva, stabilizátory).

Když v supermarketu prodejte kolem oddělení pro diabetiky, často se nestačíte divit – regály jsou plné výrobků z rafinované bílé mouky, obsahují velké množství umělých sladidel, nabízejí se zde rafinované cereální směsi, které ale nemají se zdravou výživou vůbec nic společného!

Doplňte vlákninu
Výživu pro diabetiky je vhodné upravit a talíř poskládat ze zdravých a čerstvých surovin. Dejte přednost především rostlinné stravě s vysokým obsahem vlákniny. Ideální jídelníček by měl obsahovat zhruba 50 g vlákniny denně.

Vláknina vás dobře zasytí, udrží nízkou hladinu krevního cukru i cholesterolu a navíc pročistí vaše střeva. Vlákninu do jídelníčku doplňujte postupně. Nejvíce ji najdete ve lněném semínku, pšeničných klíčkách, v sóje, fazolích, celozrnném pečivu nebo v ovesných vločkách.

Omezte živočišné tuky

Vegetariánská strava obsahuje minimum živočišných tuků, veganská strava žádné. Pokud svůj jídelníček založíte hlavně na rostlinných potravinách, snížíte snadno obsah nezdravých nasycených tuků, jež přijímáme v živočišných produktech. Naopak pomocí rostlinné stravy doplníte potřebnou aminokyselinu arginin, která urychluje obnovu buněk a podporuje imunitní systém.

S omezením nebo vynecháním živočišných produktů začnete přijímat také více celozrnných obilovin a zeleniny. Komplexní a výživné sacharidy, jako jsou ovesné vločky, celozrnný chléb apod., vám dodají potřebnou energii a udrží stabilní hladinu cukru v krvi. Jinak řečeno, strava s vysokým obsahem celozrnných obilovin a vlákniny zajišťuje nízký glykemický index a mimo jiné je vhodná i jak prevence cukrovky.

Střídmost a pravidelná strava
Při cukrovce je důležité rozdělit si jídlo na více porcí denně – ideálně na pět až šest. Jíst byste měli střídmě a vyváženě. Důležité jsou hodnotné sacharidy, rozumný poměr bílkovin a tuků – nejlépe rostlinného původu. Při konzumaci cukrů (sacharidů), jako je třeba celozrnný chléb nebo ovesné vločky, sledujte množství – v jedné porci byste neměli sníst více než 60 gramů sacharidů.

Potraviny vhodné pro diabetiky při vegetariánské stravě
Ovesné vločky a celozrnný chléb
Tempeh nebo tofu
Luštěniny (čočka, hrách, fazole…)
Ořechy a semínka
Zelenina syrová – zejména listová zelenina, okurky
Zelenina vařená nebo dušená
Zeleninové polévky a omáčky
Příležitostně celozrnné těstoviny nebo rýže
Pitný režim
Zapomínat byste neměli ani na pitný režim, který je nutnou součástí každého zdravého jídelníčku. Čistá pramenitá voda v kombinaci se sklenkou minerálkou a slabými bylinkovými čaji pro vás bude optimální. Omezte pokud možno konzumaci kávy. Nahradit ji můžete například meltou, kterou si můžete připravit ke snídani.

Studie IKEM – vegetariánská strava je pro diabetiky vhodná
Zkoumáním stravy a diabetes se zabývají různé studie. Z poslední doby můžeme zmínit například studii MUDr. Hany Kahleové, PhD., která pracuje v Centru diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.

Půl roku realizovaná studie o vlivu vegetariánské stravy na organismus diabetiků sledovala inzulínovou resistenci, hmotnostní úbytek a oxidační stres. Dosažené výsledky v této oblasti způsobily doslova revoluci. Více si můžete přečíst v knize Vegetariánská strava v léčbě diabetu nebo se podívejte na zajímavou přednášku, kterou najdete pod tímto odkazem: https://vimeo.com/78432452

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření