Rostlinný nápoj

Kategorie článku: Výživa
Datum publikování: 16. 4. 2022

Když se vzdáte kravského, kozího nebo ovčího mléka, ať už z důvodu veganství, kvůli alergii na laktózu nebo je za tím něco jiného, pravděpodobně vás osloví různé rostlinné nápoje. Představují hodnotnou alternativu klasického mléka. Nejčastěji se vyrábí z rýže, mandlí, oříšků, obilovin nebo sóji. Rostlinné nápoje mají mnoho podob – na trhu jsou přírodní nebo ochucené varianty (např. s vanilkou) a také nápoje obohacené o vitamíny a minerály (např. vitamín D, vápník, vitamín B12).

Rostlinné nápoje neboli rostlinná mléka neobsahují mléčnou bílkovinu, která může osobám citlivým na laktózu (mléčný cukr) způsobovat například bolesti břicha. Jsou ale bohaté na různé vitamíny (např. skupiny B) i minerální látky a cholesterol bychom v nich našli jen těžko. Příjemně nás překvapí svojí chutí i možnostmi využití. Hodí se na přípravu různých kaší (jáhlové, pohankové, rýžové apod.) nebo dezertů, skvěle nahradí klasické mléko při pečení koláčů, palačinek atd.

Nejčastější druhy rostlinného nápoje:

Rýžové mléko
Sójové mléko
Mandlové mléko
Ovesné mléko
Kokosové mléko
Sezamové mléko
Makové mléko
Jak si vyrobit rostlinné mléko?

Rostlinná mléka můžeme zakoupit v obchodech se zdravou výživou. Pokud patříte k těm, kteří si doma rádi vyrábějí vlastní produkty, můžete si ho zkusit i vyrobit. Například mandlové mléko vyrábíme doma tak, že přes noc namočíme mandle do studené vody. Ráno je oloupeme a vložíme do mixéru (lepší je stolní s vyšším výkonem než tyčový), doplníme vodou (na 100 g mandlí dáváme 1 litr vody) a mixujeme, dokud nezískáme základ rostlinného mléka. Ten je třeba následně ještě propasírovat přes sítko nebo plátno. Rychlejší variantou je příprava rostlinného nápoje z ořechové pasty. 1 PL rostlinné pasty rozmixujeme s litrem vody a během pár minut je hotovo. Rostlinný nápoj lze dosladit třeba dobrosladem nebo ovonět vanilkou.

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření