Domácí versus kupované jídlo: Vaření šetří váš žaludek i peněženku

Kategorie článku: Výživa
Datum publikování: 16. 4. 2022

V čistě vybílených spížích našich prababiček byly vedle sebe pečlivě vyskládané základní suroviny: mouka, olej, sůl, cukr, koření, čaj. Místní koloniál prodával vážené zboží a téměř žádné polotovary. Jídelníček doplnila vlastní zelenina a ovoce ze zahrádky, ať už uskladněné nebo zavařené. A k podobnému trendu se dnes, po desítkách let, zase vracíme. Jaké výhody má domácí jídlo? Proč vařit ze základních surovin?

Koloniály z městeček a vesnic vymizely a nahradily je velké supermarkety. V nich abyste základní suroviny mezi průmyslovými potravinami pohledali. Nakoupit dnes naštěstí můžete nejen ve velkých řetězcích, ale také ve farmářských obchůdcích, trzích nebo na internetu – třeba přímo od výrobců. A dobře vybraná surovina je úspěchem hodnotného domácího jídla.

Kupovaná strava

Ačkoli přibývá lidí, kteří doma zpracovávají základní suroviny, stále dominují polotovary a průmyslové potraviny. Hlavním důvodem je většinou čas. Po náročném dni v práci je snazší koupit balíček v supermarketu, u kterého se snadno zaparkuje, než zajít do místního obchůdku a namáhat hlavu, co z té pohanky vykouzlit. Přitom existuje celá řada rychlých, zdravých a hodnotných jídel, které si nezadají s přípravou polotovaru. Typickým příkladem jsou třeba polévky, které jsou skvělou formou zdravé večeře, například s kváskovým chlebem.

Důležitou roli hrají samozřejmě peníze. Na první pohled se může zdát, že jídlo ze supermarketu je levnější. Nicméně když si doma uděláte pořádnou kalkulaci, zjistíte, že kvalitní základní suroviny vycházejí výhodněji, a to často i po započítání vašeho času nebo energie. Navíc investice do nutričně hodnotného jídla, které si doma připravíte, se vám stonásobně vrátí – budete zdravější, budete mít více energie a posílíte svoji imunitu.

Domácí jídlo

Kupovanému jídlu dnes stále více konkurují doma uvařené pochoutky. Radost z doma připraveného jídla je pro mnoho lidí jedinečným zážitkem a mnohdy i relaxací. Stále více rodin proto připravuje jídlo společně, což utužuje rodinné vztahy. Zapojit se přitom mohou i ti nejmenší.

Výhody domácí stravy se samy nabízejí – přesně víte, jaké suroviny používáte, zda zelenina už nebyla trošku nahnilá, nebo zda těstoviny jsou opravdu celozrnné. Důležitou úlohu při přípravě jídla hraje i kuchařovo rozpoložení. Určitě jste si všimli, že když vaříte s láskou, jídlo báječně chutná všem strávníkům. Když se to tak vezme, příprava jídla je vlastně intimní záležitostí a kvalitu odráží nejen jakost surovin, ale i myšlenky, které přípravu jídla provázejí.

Pokud i vy holdujete domácímu vaření a hledáte inspiraci, podívejte se na recepty ze zdravých surovin.

Více zde: https://zdravi-pro-narod.webnode.cz/products/domaci-versus-kupovane-jidlo-vareni-setri-vas-zaludek-i-penezenku/

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření