Proč tropické ovoce raději vynechat?

Kategorie článku: Výživa
Datum publikování: 16. 4. 2022

Supermarkety přetékají nabídkou, exotické ovoce je snadno dostupné, a tak do nákupního košíku můžeme vyskládat ananas, pomeranče, mandarinky, grepy, banány. Jenže zima není pro konzumaci tropického ovoce úplně ideální. Proč je vhodnější rozkrojit si jablko a rozlousknout oříšky?

Názory na tropické ovoce se liší a jeho konzumaci nelze úplně jednoznačně odsoudit. Podle některých odborníků je tropické ovoce přitažlivé, chutné, obsahuje vitamíny a může příznivě ovlivnit metabolické procesy v těle. Jiní konzumaci pomerančů, ananasů, mandarinek a banánů příliš nedoporučují, a to hlavně v zimním období.

Sníst ovoce tam, kde se urodilo

Tropické ovoce má určitě smysl tam, kde se urodí. To je v klimatických podmínkách, které přejí slunci a horku. V takovém podnebí se lidé potřebují osvěžit. Právě to tropické ovoce dobře umí. Ne nadarmo mu čínská medicína přikládá ochlazující účinek. Přesto jsme si tak nějak zvykli exotické ovoce kupovat převážně v zimě, kdy naše tělo naopak potřebuje zahřát. Sníst pomeranč a vyrazit na běžky není prostě úplně ideální.

Ochlazování organismu, které je v zimě určitě nevýhodou, není jediným důvodem, proč exotické ovoce raději vynechat. Většina banánů, pomerančů, grepů nebo mandarinek je utržena ještě před dozráním. Tropické ovoce je sklizeno tak, aby bylo tvrdé, dobře vydrželo cestu a na pulty obchodů se nedostalo přezrálé. Zmínit je třeba i chemické ošetření kůry ovoce před sklizní i po sklizni. Proto mohou mít citlivější lidé po konzumaci ovoce alergické reakce.

Raději jablíčko a oříšky

Je skvělé, pokud se naučíme především poslouchat své tělo. Možná vám napovídá, že byste si místo pomeranče měli nakrájet jablko a doplnit ho hrstí ořechů. Mimochodem, ořechy obsahují kvalitní a hodnotné tuky a jsou to právě tuky, které umožňují našemu tělu se přirozeně zahřát. Jablka se zase skvěle kombinují se skořicí, která má zahřívací účinky.

Ačkoli i české ovoce od velkých pěstitelů se neobejde bez postřiků, můžete snadno najít jiné zdroje, kde ho nakoupit. Když nemáte vlastní sad, možná vám pár jablek prodá soused nebo je nakoupíte na trhu nebo ve farmářském obchodě. Kromě čerstvého ovoce je skvělé i sušené – například sušené švestky, třešně, višně, jablíčka nebo hrušky oceníte samostatně i v různých ovesných kaších.

Ovoce a zelenina vhodná na zimu

Kromě ovoce můžete vitamíny doplnit i ze zeleniny. Například dobře uskladněná kořenová zelenina vydrží až do jara ve velmi dobré formě. Nastrouhat si ji můžete právě s jablkem.

celer
cibule
česnek
černý kořen
červená řepa
dýně
kapusta růžičková
mrkev
pastinák
petržel
pórek
ředkev bílá i černá
zelí bílé a červené
jablka

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření