Polévka ze zeleného hrachu a mung dálu s mangoldem
Jednoduchá hrachová polévka v netradičním pojetí.
Vybavení
- Tyčový mixér
- Mlýnek na koření
Suroviny
- 250 g mangoldu
- 180 g cibule 2 větší
- 140 g zeleného hrachu v suchém stavu
- 60 g loupaného munga v suchém stavu
- 30 g oleje na polévku
- 30 g oleje na koření
- 20 g česneku cca 3 oloupané stroužky
- 5 g koriandru celého (může být i mletý)
- 4 g soli
- 1 g muškátového oříšku mletého (1 menší ČL)
- 1 g bobkového listu mletého (1 menší ČL)
- 1 cm mořské řasy na vaření luštěnin
Příprava
- Hrách a mungo dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte přes noc (i déle) namočené. Ráno slijte vodu dejte do hrnce zalijte čistou studenou vodou, přidejte mořskou řasu a vařte cca 1 hodinu, než se luštěniny téměř nerozpadnou.
- Na oleji orestujte na větší kousky nakrájenou cibuli.
- Přidejte uvařené luštěniny, na kousky nakrájený česnek, na kousky nakrájený mangold (včetně tužších středů) promíchejte a zalijte cca 1,75 l vody. Přiveďte k varu a vařte spolu cca 20 minut.
- Vedle v malém kastrůlku rozehřejte olej. Jakmile začíná pěnit, přisypte v mlýnku na koření pomletý koriandr. Dále muškátový oříšek a bobkový list. Nechte cca 10 sekund vzkypět a pak opatrně nalijte do hrnce s polévkou (POZOR – reakce horkého oleje s vodou v polévce prská kolem hrnce).
- Povařte společně tak půl minuty, vypněte hořák a nechte pod pokličkou cca 5 minut dojít.
- Před podáváním můžete několikrát tyčovým mixérem "zavrnět" v hrnci s polévkou – podle toho, jak chcete aby byla krémová.
Může se hodit
Pomocí vody a tyčového mixéru regulujete konzistenci polévky – od husté po řídkou. V zimě může být hustší, v létě lehčí a řidší.