Z 100% rostlinný recept

Polévka ze zeleného hrachu a mung dálu s mangoldem

Hlavní suroviny: Mung dál | Zelený hrách
Jednoduchá hrachová polévka v netradičním pojetí.
Příprava 12 h
Vaření 30 min
Chod Polévka
Porce 4

Vybavení

  • Tyčový mixér
  • Mlýnek na koření

Suroviny

  • 250 g mangoldu
  • 180 g cibule 2 větší
  • 140 g zeleného hrachu v suchém stavu
  • 60 g loupaného munga v suchém stavu
  • 30 g oleje na polévku
  • 30 g oleje na koření
  • 20 g česneku cca 3 oloupané stroužky
  • 5 g koriandru celého (může být i mletý)
  • 4 g soli
  • 1 g muškátového oříšku mletého (1 menší ČL)
  • 1 g bobkového listu mletého (1 menší ČL)
  • 1 cm mořské řasy na vaření luštěnin

Příprava
 

  • Hrách a mungo dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte přes noc (i déle) namočené. Ráno slijte vodu dejte do hrnce zalijte čistou studenou vodou, přidejte mořskou řasu a vařte cca 1 hodinu, než se luštěniny téměř nerozpadnou.
  • Na oleji orestujte na větší kousky nakrájenou cibuli.
  • Přidejte uvařené luštěniny, na kousky nakrájený česnek, na kousky nakrájený mangold (včetně tužších středů) promíchejte a zalijte cca 1,75 l vody. Přiveďte k varu a vařte spolu cca 20 minut.
  • Vedle v malém kastrůlku rozehřejte olej. Jakmile začíná pěnit, přisypte v mlýnku na koření pomletý koriandr. Dále muškátový oříšek a bobkový list. Nechte cca 10 sekund vzkypět a pak opatrně nalijte do hrnce s polévkou (POZOR – reakce horkého oleje s vodou v polévce prská kolem hrnce).
  • Povařte společně tak půl minuty, vypněte hořák a nechte pod pokličkou cca 5 minut dojít.
  • Před podáváním můžete několikrát tyčovým mixérem "zavrnět" v hrnci s polévkou – podle toho, jak chcete aby byla krémová.

Může se hodit

Pomocí vody a tyčového mixéru regulujete konzistenci polévky – od husté po řídkou. V zimě může být hustší, v létě lehčí a řidší.
Vytisknout

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření