Z 100% rostlinný recept

Slaný cuketový koláč

Hlavní suroviny: Cuketa | Ovesné vločky | Polohrubá mouka
Příprava 20 min
Vaření 35 min
Chod Hlavní chod, Svačina
Porce 4

Vybavení

  • Hrubé struhadlo
  • Kulatá forma na pečení
  • Miska
  • Pečicí papír

Suroviny

  • 500 g cukety
  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g polohrubé mouky použila jsem Pernerku
  • 50 g oleje
  • 14 g česneku 2 větší stroužky
  • 20 g sezamového semínka mletého; použila jsem bílé
  • 15 g lahůdkového droždí
  • 10 g soli
  • 6 g prášku do pečiva 1/2 balení
  • zelenina na ozdobu není potřeba

Příprava
 

  • Na hrubém struhadle nakrájejte cuketu (neloupanou celou i s měkkými středy).
  • Přidejte ovesné vločky, promíchejte a nechte vločky nasáknout šťávu z cukety.
  • Pusťte si troubu a nechte jí vyhřát na 180 stupňů.
  • Postupně přidejte všechny další suroviny – mouku a do ní zamíchejte prášek do pečiva, lahůdkové droždí, mletý sezam, sůl, olej, prolisovaný nebo nastrouhaný česnek a vytvořte středně hustou směs.
  • Formu vyložte pečícím papírem. Lžící, vařečkou nebo rukou přeneste těsto do formy a uhlaďte ho. Můžete ozdobit zeleninou – jako pizzu – rajčaty, olivami, cibulí atd.
  • Pečte ve vyhřáté troubě 35 minut.

Může se hodit

U nás doma tento koláč miluje i  pětiletý odpůrce cukety. Dokonce si i přidává. Chutná skvěle teplý, ale i studený.
Připravuji rovnou dvě dávky – a peču buď najednou nebo druhý plech mám připravený v lednici a když je potřeba – pouze ho vytáhnu a dám péct. Za půl hodiny je jídlo na stole.
Vytisknout

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření