Slaný cuketový koláč
Vybavení
- Hrubé struhadlo
- Kulatá forma na pečení
- Miska
- Pečicí papír
Suroviny
- 500 g cukety
- 100 g ovesných vloček
- 150 g polohrubé mouky použila jsem Pernerku
- 50 g oleje
- 14 g česneku 2 větší stroužky
- 20 g sezamového semínka mletého; použila jsem bílé
- 15 g lahůdkového droždí
- 10 g soli
- 6 g prášku do pečiva 1/2 balení
- zelenina na ozdobu není potřeba
Příprava
- Na hrubém struhadle nakrájejte cuketu (neloupanou celou i s měkkými středy).
- Přidejte ovesné vločky, promíchejte a nechte vločky nasáknout šťávu z cukety.
- Pusťte si troubu a nechte jí vyhřát na 180 stupňů.
- Postupně přidejte všechny další suroviny – mouku a do ní zamíchejte prášek do pečiva, lahůdkové droždí, mletý sezam, sůl, olej, prolisovaný nebo nastrouhaný česnek a vytvořte středně hustou směs.
- Formu vyložte pečícím papírem. Lžící, vařečkou nebo rukou přeneste těsto do formy a uhlaďte ho. Můžete ozdobit zeleninou – jako pizzu – rajčaty, olivami, cibulí atd.
- Pečte ve vyhřáté troubě 35 minut.
Může se hodit
U nás doma tento koláč miluje i pětiletý odpůrce cukety. Dokonce si i přidává. Chutná skvěle teplý, ale i studený.
Připravuji rovnou dvě dávky – a peču buď najednou nebo druhý plech mám připravený v lednici a když je potřeba – pouze ho vytáhnu a dám péct. Za půl hodiny je jídlo na stole.