Hrách a mungo dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte přes noc (i déle) namočené. Ráno slijte vodu dejte do hrnce zalijte čistou studenou vodou, přidejte mořskou řasu a vařte cca 1 hodinu, než se luštěniny téměř nerozpadnou.
Na oleji orestujte na větší kousky nakrájenou cibuli.
Přidejte uvařené luštěniny, na kousky nakrájený česnek, na kousky nakrájený mangold (včetně tužších středů) promíchejte a zalijte cca 1,75 l vody. Přiveďte k varu a vařte spolu cca 20 minut.
Vedle v malém kastrůlku rozehřejte olej. Jakmile začíná pěnit, přisypte v mlýnku na koření pomletý koriandr. Dále muškátový oříšek a bobkový list. Nechte cca 10 sekund vzkypět a pak opatrně nalijte do hrnce s polévkou (POZOR - reakce horkého oleje s vodou v polévce prská kolem hrnce).
Povařte společně tak půl minuty, vypněte hořák a nechte pod pokličkou cca 5 minut dojít.
Před podáváním můžete několikrát tyčovým mixérem "zavrnět" v hrnci s polévkou - podle toho, jak chcete aby byla krémová.
Notes
Pomocí vody a tyčového mixéru regulujete konzistenci polévky - od husté po řídkou. V zimě může být hustší, v létě lehčí a řidší.