Z 100% rostlinný recept

Petrželkové pesto

Neroste vám doma za barákem medvědí česnek? Nezoufejte a udělejte stejně dobré pesto z petrželové natě!
Příprava 1 d
Vaření 10 min
Chod Snídaně, Svačina
Porce 4

Vybavení

  • Gumová stěrka
  • Vysokorychlostní mixér

Suroviny

  • 150 g přes noc namočených slunečnicových semínek BIO namočená semínka odpovídají cca 1/2 váhy suchých semínek
  • 50 g petrželkové natě čerstvé
  • 35 g oleje BIO řepkového
  • 12 g česneku 2 průměrné stroužky
  • 3 g soli

Příprava
 

  • Propláchněte slunečnicová semínka a namočte je přes noc do studené vody.
  • Do mixéru dejte nejdříve propláchnutou a na kousky nakrájenou petrželovou nať; postupně přidejte olej, sůl, oloupaný a na plátky nakrájený česnek. Rozmixujte.
  • Nakonec postupně přidávejte propláchnutá slunečnicová semínka. Mixujte postupně, občas gumovou stěrkou mixéru "pomozte".
  • Hodí se na chleba, těstoviny atd.

Může se hodit

Odolejte pokušení pesto naředit vodou. Je to hodně o trpělivosti a také o tom, jak výkonný máte mixér. Pozorujte, co se děje uvnitř nádoby – vzduchové kapsy promíchávejte gumovou stěrkou, občas dopřejte pestu čas na odpočinek. Pokud vodu přeci potřebujete použít, nejdříve ji převařte a vychlaďte.
Vytisknout

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření