Z 100% rostlinný recept

Jahodová marmeláda bez cukru

Rychlá marmeláda k okamžité spotřebě
Příprava 15 min
Vaření 20 min
Chod Marmeláda
Porce 2 skleničky

Vybavení

  • Malé skleničky čisté, ideálně umyté v myčce nebo vyvařené
  • Naběračka
  • Šťouchadlo
  • Velký hrnec

Suroviny

  • 550 g čerstvých očištěných jahod
  • 110 g jablkovišňového koncentrátu
  • 10 g citrusového pektinu

Příprava
 

  • Jahody omyjte, očistěte, pokrájejte na malé kousky a dejte do hrnce.
  • Na sporáku začněte pomalu vařit. Jahody během zahřívání pouští šťávu. Pomocí šťouchadla jahody rozmačkejte a dále rozvařte.
  • Když se jahody začínají vařit, nalijte do hrnce jablečný koncentrát. Chvíli míchejte.
  • Přidejte pektin a vařte společně všechno dohromady minimálně 5 minut. Pektin šťouchadlem pořádně v ovoci rozmíchejte.
  • Plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Uchovávejte v chladničce.

Může se hodit

Pokud chcete mít marmeládu dokonale hladkou, použijte navíc tyčový mixér.
Princip receptu
Pokud máte více ovoce, dodržte poměr 20% koncentrátu z váhy očišťěného ovoce.
Na 1 kg očištěného ovoce patří 20 g pektinu.
Vytisknout

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření