Jahodová marmeláda bez cukru
Rychlá marmeláda k okamžité spotřebě
Vybavení
- Malé skleničky čisté, ideálně umyté v myčce nebo vyvařené
- Naběračka
- Šťouchadlo
- Velký hrnec
Suroviny
- 550 g čerstvých očištěných jahod
- 110 g jablkovišňového koncentrátu
- 10 g citrusového pektinu
Příprava
- Jahody omyjte, očistěte, pokrájejte na malé kousky a dejte do hrnce.
- Na sporáku začněte pomalu vařit. Jahody během zahřívání pouští šťávu. Pomocí šťouchadla jahody rozmačkejte a dále rozvařte.
- Když se jahody začínají vařit, nalijte do hrnce jablečný koncentrát. Chvíli míchejte.
- Přidejte pektin a vařte společně všechno dohromady minimálně 5 minut. Pektin šťouchadlem pořádně v ovoci rozmíchejte.
- Plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Uchovávejte v chladničce.
Může se hodit
Pokud chcete mít marmeládu dokonale hladkou, použijte navíc tyčový mixér.
Princip receptu
Pokud máte více ovoce, dodržte poměr 20% koncentrátu z váhy očišťěného ovoce.
Na 1 kg očištěného ovoce patří 20 g pektinu.