Z 100% rostlinný recept

Litý koláč s ovocem

Hlavní suroviny: Ovoce | Špalda
Příprava 10 min
Vaření 35 min
Chod Snídaně, Svačina

Vybavení

  • Kulatá forma na pizzu nebo na koláč průměr
  • Lžíce, metlička nebo vařečka
  • Miska
  • Pečicí papír

Suroviny

  • 400 g celozrnné mouky špaldové
  • 400 ml vody
  • 75 g čokoládové pecičky na ozdobu na posypání před pečením (volitelné, nemusí být)
  • 70 g oleje
  • 70 g třtinového cukru
  • 12 g kypřícího prášku do pečiva 1 balení
  • ovoce švestky, rybíz, jablka, meruňky

Příprava
 

  • Do misky dejte mouku, cukr, kypřící prášek a promíchejte vařečkou.
  • Přilijte olej a za stálého míchání i vodu. Vařečkou, lžící nebo metličkou umíchejte lité těsto (dejte pozor na moučné kapsy na dně misky).
  • Těsto nalijte do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Poklaďte ovocem a posypte pecičkami.
  • Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut.

Může se hodit

Polovinu celozrnné mouky můžete nahradit klasickou moukou – hrubou nebo polohrubou. Koláč bude i tak dobrý, světlejší a možná vyskočí v troubě o trochu víc.
Vytisknout

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření