Udržitelné Vánoce

Kategorie článku: Blog | Plánování
Datum publikování: 29. 12. 2022

Již několik let začínám plánovat Vánoce po opadnutí náporu začátku školního roku. Letos se to celkem povedlo, i když stále je co zlepšovat. Před Vánocemi mi do toho rodina hodila vidle se svými rýmičkami, ale i tak jsme si to velmi užili. 

Vánoční krabice

Tenhle nápad měl letos premiéru a určitě v něm budu pokračovat. V září jsem si vyhlídla a pořídila hezkou krabici, do které jsem postupně v akcích kupovala potraviny, které budu potřebovat až na Vánoce. Počínaje dobrými čaji, ořechy, moukami, oleji, mořskými řasami apod. Část věcí jsem měla v lednici ve speciálním šuplíku. Ušetřila jsem celkem dost.

Cukroví

Zálusk jsem měla na čtyři druhy, nakonec z toho byly tři. Naprosto famózní perníčky, normální linecké a pracny. Ty se moc nepovedly, zkoušela jsem nový recept a nebylo to nic moc. Už mám napsáno v diáři na květen, že začnu zkoušet nové. Děti budou nadšené, když objeví vánoční perník ve školní svačině. Na je potřeba více pamatovat – že děti potřebují cukroví na školní besídky včetně hezké krabičky. A pokud má být cukroví na besídku rozležené, je potřeba péct již v průběhu listopadu. Marokánky, na které nedošlo mám v záloze jako variantu vegan cukroví bez lepku a cukru.

Marmeláda

Marmeládu jsem měla vlastní – z černého a  červeného rybízu. Do lineckého cukroví byla skvělá. Sice s třtinovým cukrem (alespoň ne s bílým) a s pektinem. Stačila nám jedna větší sklenice. Díky rodině a přátelům to bylo s darovaným rybízem za hubičku. Kamarádka Lucka mi skvělým tipem s tyčovým mixérem pomohla celý proces přípravy marmelády urychlit. Pektin na příští rok mám už nakoupený z předvánočních akcí, kdy je jeho cena poloviční oproti sezóně.

Bramborový salát a majonéza

Týden před Štědrým dnem jsem koupila v Kauflandu 3 kg BIO brambor. Kupuji je občas v zimě místo klasických brambor. Asi to tak dělá víc lidí, protože ne vždy byly na pultu. Proto jsem si to pohlídala, aby do salátu byly v BIO kvalitě. Kdo má vlastní zahrádku, tak tohle neřeší. Salát jsme dělali ze tří kilogramů pro 6 osob a bylo toho až až. Příští rok bude určitě stačit poloviční množství nebo o trochu víc než půlka.

Vím, že máme skvělou vychytanou majonézu z červené čočky. Koupila jsem ale jednu do zásoby pro případ časové nouze. Samozřejmě, že jsme jí využili. Tentokrát to nebyla vegan klasika od Hellmans, ale koupila jsem opět v Kauflandu podstatně levnější z Agricolu v Poličce. Do salátu padla celá sklenička a bylo to tak akorát.

Vegan řízek

Žampiony byly vyprodané, takže volba byla jasná. Celer. Uvařený celer s ovesnými vločkami a nori řasou. Nemá to chybu, ale když dva dělají totéž není to totéž. Moje estetická představa byla jiná než manžela, který je dělal. Chuťově byly skvělé a to, že jsem chtěla, aby vypadaly jinak, vlastně nikoho nezajímalo a ani to nikdo neřešil. Já jsem byla ráda, že to někdo udělal.

Vánočka

Tohle je tak specifické téma, že jsem mu věnovala samostatný článek. Najdete zde různé tipy a vychytávky.

Čím udělat radost

Nad tím si lámu hlavu vždy. Nekupuji hlouposti a přitom chci udělat radost. Dárky kupuji i širší rodině, ne kvanta, ale něco milého, co potěší a obdarovaný ho bude používat a ucítí z dárku to, že nám na něm záleží a myslíme na něj. Letos to bylo oblečení z lokální šicí dílny, další oblečení českého původu z Jitexu, Pravý domácí časopis, hračky českého původu (hlavolamy mindok, KPZ), lokální kosmetika. Děti nakonec ani neřešily, že nemají pod stromečkem tunu hraček. Co jsem ale těžko vydýchávala jsou vánoční katalogy s hračkami ve školkách. Nejen, že tam jsou totální nesmysly, ale už tím děti masírujou od října. Ježíšek u nás funguje až od prosince, takže dopis na topení ležel přes měsíc.

Vánoční látkové dárkové pytlíčky

Tohle je úžasný nápad. Začala jsem již před několika lety a postupně každý rok přidávám nové sáčky. Něco jsem si ušila sama, něco šila kamarádka a občas jsem koupila nějaký ten sáček v bezobalu nebo DMku. Až loni jsem ale začala s recyklací – tzn., po rozbalení dárku si pytlíčky nenápadně vyberu zpátky, vyperu a vyžehlím, pokud je to nutné a schovám na příští rok.

Co se mi letos opravdu podařilo – v září dárky vymyslet a v říjnu většinu nakoupit, v listopadu jsem dokupovala poslední (pravda ten nejposlednější byl v prosinci). Ideální plán byl – v září vymyslet, v říjnu nakoupit, v listopadu péct cukroví a v prosinci zdobit domov a chodit na besídky a koncerty. Všechno to jakž takž vyšlo, až na ty besídky a koncerty. Těch bylo méně, než bych chtěla, protože rýmička. Ale jak zpívá Michal Horák v písničce – „předstírej, že je to součást plánu“. Takže nakonec to byly pravé domácí pohodové Vánoce.

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření