UHT: Vysokotepelné ošetření potravin

Kategorie článku: Poradna
Datum publikování: 16. 4. 2022

UHT (ultra high treatment) zpracování potravin, tedy pasterace při ultravysoké teplotě, je oblíbenou metodou konzervace mléka, mléčných výrobků, ovocných šťáv a dalších živočišných produktů. Během této sterilizace se zničí všechny bakterie i jejich zárodky a zvýší se tak trvanlivost potraviny až o několik měsíců. Avšak během této tepelné úpravy dochází ke změně chuti produktu, a co víc, například ovocné šťávy ztrácejí vitaminy a mléko je ochuzeno o množství vitaminů řady B a vápník.

Díky tomu nejsou mléko ani mléčné výrobky upravené UHT pasterací příliš vhodné pro pravidelnou konzumaci, obzvlášť pro děti. Sice dobře chutnají, ale na druhou stanu nepřinášejí organismu žádný prospěch, spíš naopak. Rozšiřuje se totiž názor, že mléko pasterizované UHT nadměrně zatěžuje činnost slinivky a tím podněcuje riziko zvýšeného krevního cukru.

Pokud máte rádi mléko, dopřejte si jej raději v čerstvé podobě, kdy obsahuje nejvíce živin a vitaminů. To stejné platí i dalších mléčných výrobcích a ovocných šťávách. Pokud konzumujete UHT pasterovanou potravinu, možná Vám chutná, ale našemu tělu příliš živin nepředá.

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření