Mikrovlnka: vhodný ohřev bezmasých pokrmů?

Kategorie článku: Poradna
Datum publikování: 16. 4. 2022

Mnozí z nás používáme mikrovlnu denně pro ohřívání jídla v práci. Děti, které si nosí jídlo z domova, si jej většinou přihřívají také v mikrovlnce. Podle ombudsmana by dokonce každé vzdělávací zřízení mělo mít k dispozici mikrovlnou troubu pro ohřev přineseného jídla. Na jednu stranu je to vstřícný krok, ale je ohřívání jídla v mikrovlnce zdravé? Neškodí naopak našemu zdraví?

Mikrovlnku máme v našich domácnostech více než dvacet let, ale přesto se vědci nedokázali shodnout, zda nejsou mikrovlny a všeobecně ohřev jídla v troubě zdraví škodlivé. Při ohřevu jídla mikrovlny vyvolávají tření jednotlivých molekul, takže teplota pokrmu stoupá. Avšak toto vlnění vyvolává silné změny struktury mnoha molekul (isomeraci) potraviny. A právě takto pozměněné molekuly má naše tělo problém zpracovat a ‚přebrat‘ si je.

Výrobci samozřejmě podporují názor, že je vše bezpečné, mikrovlnka neovlivňuje kvalitu ohřívaných potravin ani z trouby neuniká žádné záření. Avšak švýcarští biochemici dokázali, že konzumace potravin z mikrovlnky způsobuje okamžité reakce imunitního systému. Není tak potřeba ani přímého ozáření, aby měly mikrovlny vliv na naše zdraví. Navíc, žádná mikrovlnka není spolehlivě hermeticky uzavřená, takže vždy, když je trouba používána, unikají z ní mikrovlny a mají vliv na naše tělo i okolní prostředí.

Pokud chceme do práce či dětem do školky pravidelně dávat domácí jídlo, které je nutné před konzumací ohřát, je vhodné volit jiné možnosti, než právě ohřev v mikrovlnné troubě. Vhodným řešením jsou například termosky a termoobaly, které dokáží jídlo udržet teplé až na několik hodin a lze z nich pokrm přímo konzumovat. Navíc, pokud si ratolest přinese již teplé jídlo z domova, usnadní tím práci učitelkám i kuchařkám, které tuto pomoc uvítají.

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření