Proč a jak se pustit do očisty jazyka?

Kategorie článku: Poradna
Datum publikování: 16. 4. 2022

Napadlo vás někdy čistit si jazyk? Zkuste to. Dech zbavíte nepříjemného zápachu, omezíte tvorbu zubního plaku a bude vám i víc chutnat. Navíc čistý růžový jazyk je znamením toho, že je náš organismus v pořádku.

Proč si čistit jazyk?

Náš jazyk je plný chuťových receptorů. To je báječné, protože díky nim si můžeme užívat všechny ty nádherné chutě zdravého chutného jídla. Jenže aby mohly chuťové receptory dobře pracovat, musíme o ně pečovat. Právě pravidelným čištěním jazyka. Nejde ale jen o chuť. Čistý jazyk nám pomůže zbavit se i některých nepříjemností.

Zapáchající dech – zápach v ústech způsobují bakterie. Pokud se během ústní hygieny zaměříte i na jazyk, budete brzy pozorovat zlepšení.

Zubní plak – je to možná trochu překvapující, ale mikroorganismy, které jsou v horní části jazyka, mohou stát za tvorbou zubního plaku.

A co víc – jazyk se používá jako identifikátor nemocí (především v tradiční čínské medicíně). Zdravý jazyk je čistý a růžový. Čím bělejší jazyk je, resp. čím víc slizu na něm máme, tím víc je zanesený náš organismus. Pravidelným čištěním jazyka, oslabíme časté záněty krku a mandlí a mimo jiné uvolníme i nezpracované emoční tlaky.

Jak na očistu jazyka?

Běžně se k pravidelnému čištění jazyka používá speciální škrabka, která odstraní nežádoucí bakterie a další látky z povrchu jazyka. Masírováním chuťových pohárků stimulujeme vnímání chutí a bude se nám také lépe trávit jídlo.

Protože v našem organismu souvisí vše se vším, neměli bychom na očistu jazyka zapomínat během celkové očisty organismu. Nejsilnější čistící schopnost má náš organismus během úplňku nebo novoluní. Také tyto dny se můžete zaměřit na svůj jazyk a dopřát mu řádné očištění. Speciální stěrkou seškrábneme sliz, který se na jazyku tvoří, vyčistíme si zuby, vypláchneme si důkladně ústa a až potom se napijeme vody, čaje, čerstvé šťávy nebo konzumujeme postní jídlo. Ideální je, když se očista stane součástí naší denní zubní hygieny. Tuto očistu zvládnou hravě i mladší děti a je skvělé, když si již od raného dětství tuto proceduru osvojí.

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření