Po narození druhátka, trávím většinu času kojením a pobytem s dětmi, vaření je nyní jednodušší a rychlejší, zařadila jsem trochu jiné kombinace jídel a pokrmy,na něco si dávám obzvlášť velký pozor. Což možná někteří z Vás ocení.
KONKRÉTNĚ:
– v každém hlavním jídle se snažím mít zastoupenou obilovinu – luštěninu – zeleninu (pokud to není, jsem brzy hladová)
– do jídelníčku jsem zařadila nově tzv. obilné koktejly – což jsou v podstatě hodně řídké kaše (krásně se pijí z hrnku – jednou rukou
– klasické i kváskové pečivo vynechávám – peču si krekry, které jsou bez droždí či kypř. prášku
– snažím se mít vždy v zásobě navařeno trochu obiloviny – na rychlou svačinu nebo koktejl
– všechny obiloviny a luštěniny důkladně namáčím a během namáčení slévám i několikrát
– opatrně zařazuji cibuli – menší množství (1 malý ks pro celou rodinu), fialové barvy (aby byla dobře vidět) a krájím na velké kusy – jídlu dodá chuť a já si jí v pohodě vyndám …
– z luštěnin používám loupané i neloupané mungo a červenou čočku; všechny namáčím; loupané mungo je vůbec nejlépe stravitelná luštěnina (obecně; individuálně to může mít každý jinak)
– co se týká odměřování, odvažování – upřímně – na to teď není moc čas – takže buď si pamatuji z hlavy převody kolik lžic je kolik gramů u konkrétní potraviny nebo používám svojí intuici
– oleje – během léta jsem se zaměřila na kvalitu používaných olejů; především ty na tepelnou úpravu jsem nahradila bio oleji – zpravidla slunečnicovým bio olejem, který je určen pro tepelnou úpravu. Kde nakoupit? DMko, zdravé výživy, kde je sortiment ProBio nebo Country life (ve Varech – zdravá výživa na Moskevské); ce se týká olejů za studena lisovaných – používáme doma lněný BIO (DMko), slunečnicový BIO (DMko), řepkový BIO (DMko, Country life), konopný (Nobilis) (moc nemusím); pupalkový (Nobilis) – naprosto luxuní; makadamiový (Nobilis) – také moc nemusím
– a když to všechno nejde tak jak má, tak se snažím z toho nehroutit a být ráda, za to co je a postupně věci zlepšovat