Děti v kuchyni nepřekáží

Kategorie článku: Děti
Datum publikování: 16. 4. 2022

Zapojit malé děti v kuchyni je skvělé pro nás i pro ně. Když jim přidělíme drobné práce, na které stačí, budou mít radost. A místo toho, aby se nám pletly pod nohy, naučí se spoustu nového. Třeba i o to, proč je důležité dobře a zdravě jíst.

Jako rodiče máme velkou zodpovědnost za to, co předkládáme dětem na talíři. Když si s nimi budeme povídat o jídle, o tom co je zdravé a proč jíst výbornou zeleninu, pohanku nebo luštěniny, uděláme pro jejich budoucí život hodně. Třeba svoji malou dceru zapojuji do vaření od malička. Již ve svých 3,5 letech poznala kroupy, jáhly, fazole nebo mungo – na rozdíl od mnoha dospělých lidí.

Děti v kuchyni nepřekáží

V dnešní uspěchané době většinou chceme mít všechno hned a děti z kuchyně vyháníme, aby si šly hrát. Vaření pro ně ale může být skvělá hra, my získáme pomocníky a navíc spolu strávíme úžasný čas, který je důležitý pro budování vzájemného vztahu, takže neváhejme děti do kuchyně zapojit.

Navíc rozvíjíme jejich fantazii, vědomosti. Malé děti současně trénují motoriku, koordinaci pohybů, naučí se různé činnosti, které se jim budou v pozdějším věku bezpochyby hodit. Samozřejmě, zapojujeme dítě vždy úměrně jeho věku – společné vaření a další kuchyňské činnosti jsou v první řadě zábavou.

Co zvládnou malé děti?

Jsou mnohdy šikovnější, než si myslíme. Když zahodíme obavy a půjdeme na společně strávený čas v kuchyni s úsměvem, můžeme být mile překvapeni.

Prozradím vám pro inspiraci, co zvládala moje 3,5letá dcera, když mi v kuchyni v tomto věku pomáhala:

  • Nalít vodu
  • Nakrájet ovoce a zeleninu (přiměřeným nožem)
  • Nasypat čočku nebo jiné luštěniny do hrnce
  • Podávat nádobí
  • Utírat nádobí
  • Podávat ingredience, na které dosáhne
  • Uklízet nádobí do spodních skříněk
  • Třídit odpad
  • Pěstování vlastních potravin

Děti bude také bavit, když budou moct připravit něco svého.

Třeba když je necháme naklíčit klíčky nebo vypěstovat řeřichu. Je to jednoduché. Kupte jim semínka řeřichy, nechte je vystlat mističku vatou, položit na ni semínka a navlhčit je. Řeřicha roste doslova před očima a děti z toho mají radost.

Baví je pozorovat a poznávat svět. Takovými maličkostmi je snadno podpoříme v jejich zvídavosti.

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření