Změň myšlení a všechno ostatní se v Tvém životě změní automaticky

Kategorie článku: Blog
Datum publikování: 16. 4. 2022

Nejíte maso nebo jste vegetarián? Zdá se vám tato otázka nelogická? Nebo dokonce nesmyslná? I přesto si myslím, že se v ní skrývá hluboká podstata toho, co vlastně znamená vegetariánství. K úvaze na toto téma mne vedly dvě věci:

1. Často, když se někdo dozví, že jsem vegetarián, řeknou něco jako: „Také jsem to zkoušel, ale …“, případně: „Také jsem byl dva měsíce vegetarián, jenže …“.

2. Slyšel jsem vyprávět o pánovi, který je celý rok vegetarián, ale na podnikovém večírku, s jídlem zdarma, si dává dva řízky.

To ve mně vyvolalo celkem zřejmé otázky: „Čím se liší vegetarián od nevegetariána? Je ze mne vegetarián, pokud si z finančních (či podobných) důvodů nemohu dovolit jíst maso?“. Není snadné si odpovědět. Rád bych vám nabídl svůj úhel pohledu na věc.

Pro vysvětlení nabízím analogii (není příliš přesná, ale snad poslouží svému účelu).

Člověk buď pije alkohol, nebo je abstinent. Neexistuje nic mezi tím. Nemohu říct: „došel mi alkohol a obchody mají zavřeno, takže až do rána jsem abstinent.“ Nebo: „došly mi peníze, takže až do příští výplaty jsem abstinent.“ Rozdíl není ani tak v tom, zda mám zrovna v ruce plnou sklenku, ale v tom, jaký zaujímám postoj ke konzumaci alkoholu. Zda je či není pro mne přijatelné tuto drogu konzumovat.

A s vegetariánstvím je to podobné. Ten rozdíl není v chuťových buňkách, žaludku, ani střevech. Rozdíl je v naší mysli, v úhlu pohledu, v našem vnímání světa, v našem rozhodnutí. Dokud hledáme rozumové důvody a různé argumenty, těžko se v tom orientujeme. Osobně se domnívám, že je to mnohem prostší. Myslím, že to nejlépe vystihuje odpověď jedné dívky, která je vegetariánkou od narození na otázku, zda ji někdy lákalo ochutnat maso.

Řekla, že mrtvá zvířata nikdy nepovažovala za jídlo, takže ji to nikdy nelákalo, stejně jako ji nikdy nelákalo sníst boty.

Podle mne je v tom klíč k pochopení podstaty vegetariánství: „Vegetarián jsi od chvíle, kdy jsi změnil způsob myšlení, úhel pohledu na to, co je a co není jídlo. Změň myšlení a všechno ostatní se v Tvém životě změní automaticky.“

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření