Hrnec se silným dnem na vaření omáčky (můžete nahradit hrnci na vaření ve vodní lázni)
Lis na česnek lze nahradit jemným struhadlem
Mlýnek na obilí není nutný, pokud použijete hrašku nebo kupovanou hrachovou mouku
pánev
Papír na pečení
Tyčový mixér
Vysoká mixovací nádoba
Ingredients
435mlvodyna omáčku
400gšpenátumraženého
125gpórkustřední část
110golejeolivový ( na těsto)
80gmouky špaldovéhladká
80gcelozrnné mouky špaldovéjemná
50g žlutého hrachunebo hrašky
30golejeolivový (na náplň)
22ml ledové vody z lednice(2 PL) na těsto
15gčesneku
15golejena omáčku
10gchia semínek(1 PL); pomleté
5gsolina náplň
4g solina těsto
0,5ČLkurkumy
Instructions
Smíchejte v míse obě mouky, přidejte olej, vodu a sůl a vypracujte kompaktní těsto, které zabalte do igelitové fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
Nyní si připravte hrachovou omáčku: Hrách pomelte na mlýnku na obilí na jemno nebo použijte hrašku. Dejte do hrnce se silným dnem, přilijte 435 ml vody a metličkou důkladně rozmíchejte. Přilijte 15 g oleje a přiveďte k varu. Pokud máte dobrý hrnec, stačí občas míchat. Pokud ne, musíte míchat pořád nebo dejte hrnec do vodní lázně a míchejte občas. Vařte minimálně 20 minut. Čím déle, tím lépe.
Nakonec přidejte do omáčky kurkumu a tyčovým mixérem rozmixujte nebo vyšlehejte. Přendejte ze sporáku na prkénko.
Nechte si vyhřát troubu na 170 stupňů.
Mezitím si připravte náplň. Na oleji orestujte na kolečka nakrájený pórek, přidejte špenát, sůl, prolisovaný česnek a vařte tak dlouho, dokud špenát nepovolí a vznikne vám kaše/protlak. Nepřilévejte vodu.
Jakmile je trouba vyhřátá, vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho na válu (pracujte rychle, neboť se zahřívá a následně trhá) rovnou na pečícím papíru a i s pečícím papírem ho přesuňte do formy. Začistěte okraje, zatižte těsto fazolemi a předpečte ho cca 20 minut.
Když se těsto předpéká, vmíchejte hrachovou omáčku do špenátu na pánev a pořádně promíchejte.
Jakmile je těsto předpečené, vyndejte ho z trouby, fazole dejte pryč a na těsto rovnoměrně rozprostřete špenátovou náplň. Můžete uhladit stěrkou, kartičkou nebo vařečkou.