300gcelozrnné mouky špaldovémleté v mlýnku na obilí
300ghladké mouky špaldové
200gžitného kvásku1:1 čerstvě rozkvašeného (1 díl mouky a 1 díl vody)
20gkmínu
7gsoli
olej na vymazání formy
pohanková mouka na vymazání formyněkdy používám ovesné vločky místo mouky
Instructions
Do hnětací nádoby dejte mouku, zamíchejte do ní sůl a kmín.
Přidejte kvásek a pomalu přilévejte vodu. Občas promíchejte. Těsto je řidší (ale neteče, hezky se táhne) proto se chleba peče ve formě.
Vložte nádobu do hnětače a nechte robot hníst těsto cca 5 - 7 minut. Stěrkou setřete ze stěn nádoby těsto, přikryjte a dejte kynout na teplé místo na cca 2,5 hodiny.
Po vykynutí chléb krátce promíchejte vařečkou a přendejte pomocí stěrky do olejem vymazané a moukou vysypané formy. Nechte znovu kynout cca hodinu, než těsto vystoupá k okraji pečicí formy.
Vyhřejte troubu na 220 stupňů, na dno trouby dejte misku s vodou (aby v troubě vzniklo vlhké prostředí a chleba nebyl tak vysušený) a pečte 20 minut na 220 stupňů a pak dopékejte 40 minut na 180 - 200 stupňů Celsia.
Po upečení vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Notes
✔️ Podle velikosti pečící formy si upravte velikost 1 dílu. Zde používám 200 g kvásku jako jeden díl. Pro menší formu to může být 150 g kvásku - 300 ml vody - 600 g mouky celkem (300 g celozrnné a 300 g hladké bílé).✔️ TIP: Můžete přidat různá semínka - cca 60 g na toto množství chleba. Pokud byste přidali více, musíte přidat vodu.