Tipy a triky pro rostlinnou kuchyni

Unikátní soubor textů, návodů, tipů a triků
nejen pro veganskou kuchyni.

Jak na mořskou řasu v polévce?

Loví vám děti řasu v polévce se slovy „Co to je mami“?

Abyste tomu předešli, zkuste po dovaření řasu z polévky vyndat – vložte jí do vysoké mixovací nádoby a spolu s troškou ostatní polévky jí rozmixujte a vraťte. Nikdo nepozná, že tam vůbec někdy nějaká řasa byla.

Jak ušetřit na mycích prostředcích do myčky?

Pouštíte myčku několikrát denně a také se vám zdá, že mycí prostředky mizí celkem rychle?

Vyzkoušejte tyto tipy:

  • Tabletu dělte dvěma – na jedno mytí obvykle stačí půlka.
  • Do krabice s práškem dejte čajovou lžičku. Obvykle stačí čajová lžička na celou myčku. Záleží na tom, jak je nádobí špinavé a na typu prášku, ale za vyzkoušení to stojí.
  • Místo leštidla použijte obyčejný ocet. Nalijte ho do přihrádky pro smáčedlo a nechte se překvapit zářivým leskem.

Jak péci efektivně chléb?

Jedí vaše dítka celkem dost pečiva a nestíháte během pracovního týdne péct? Nechcete kupovat bílé rohlíky nebo pečivo, o kterém nemáte jistotu, co všechno obsahuje?

Zadělávejte několik bochníků najednou! Obvykle dělám dva – tři. Mám dvě stejné skleněné formy na pečení chleba. V jedné vykynuté těsto peču rovnou a druhá mi klidně několik dnů počká v lednici – až je ten správný okamžik.

Nebo připravuji tři chleby – dva peču rovnou a třetí čeká v lednici. První upečený je ihned k dispozici, druhý nakrájím na plátky a dám do mrazáku jako pojistku.

Jak vařit jáhly s rýží jako přílohu?

Vymýšlíte různé kombinace rýže „s něčím“ – abyste vařili zdravě a pestře? 

Vyzkoušejte jáhly s rýží. Někdy bývá oříšek trefit správný poměr rýže, jáhel a vody. Funguje mi varianta: 2 díly rýže, 1 díl jáhel a 7 dílů vody. Vařte cca 10 – 15 minut. Tak se vám podaří, aby rýže i jáhly byly uvařené a sypké. 

Inspirovat děti ke zdravému jídlu bývá někdy velký oříšek

Pokud patří k vybíravým strávníkům – zkuste různé triky, např. schovejte na dno talířku polévky:

  • hrášek v případě hráškové krémové polévky
  • list špenátu v případě špenátové polévky
  • nebo třeba srdíčko z mrkve u dalších typů polévek

Je Vám líto vyhodit krásné listy od červené řepy? Dejte je do špenátu!

Špenát, tak jak ho známe z kuchyně od svých babiček, nemusí být pouze ze špenátových listů. Můžete ho částečně nahradit listy červené řepy. Osvědčil se mi poměr 70: 30 – špenát: řepa. 

Používejte pouze listy ze spolehlivého zdroje, kde máte jistotu, že nejsou chemicky ošetřeny. 

Chcete více tipů a triků
pro vaření v rostlinné kuchyni?

Zajímají vás jednotlivé druhy potravin nebo netradiční koření?

Podívejte se do Miniencyklopedie!